Lad det være sagt med det samme. bvbfan.dk havde aldrig set dagens lys uden Jürgen Klopp. Selv om han ikke er at finde i klubben mere vil Klopp stadig være min yndlingstræner nr. et. Som person går han bare lige ind med hans spillestil, indlevelse, og tilgang overfor både presse og fans.

Opstigningen

I årene 1986-1990 spillede Klopp som amatør i forskellige klubber som TuS Ergenzingen, 1 FC Pforzheim, Eintracht Frankfurts reserve hold, Viktoria Sindlingen og Rot-Weiss Frankfurt, inden han i 1990 skiftede til Mainz 05, hvor han i en periode på 11 sæsoner spillede mere end 300 kampe. Han blev brugt som både angriber og forsvarsspiller.

Allerede som 21-årig begyndte han sideløbende med sin aktive karriere at uddanne sig til træner. Klopp startede dog først som midlertidig træner, da Mainz 05 balancerede tæt på nedrykningsstregen i 2. Bundesliga. De klarede sig fri, hvorefter han blev tilbudt cheftræner stillingen.

I den følgende sæson manglede Mainz 05 kun et point for at rykke op i Bundesligaen. Det var dog intet i forhold til sæsonen efter, da Mainz 05 blot var et sølle mål fra at rykke op. Det var i sæsonen 2002/2003. Tredje gang blev lykkens gang, da Mainz og Klopp i 2003/2004 sæsonen endelig lykkedes med oprykning. I de to følgende sæsoner endte Mainz 05 på en 11. plads.

I 2005/2006 sæsonen kom Mainz 05 med i UEFA Cuppen via UEFA fair play ranking. Det blev til to kampe mod Mika Ashtarak og Ib Keflavik, inden holdet blev slået ud med samlet 2-0 til de senere UEFA Cup vindere fra FC Sevilla. I 2006/2007 sæsonen sluttede Mainz 05 som nedrykker, hvorefter Klopp i april 2008 annoncerede sit stop efter kontraktudløb. Klopp afleverede Mainz 05 på en 4. plads i 2. Bundesliga. To point fra play off.

Fra lille til stor

Således var banen fra 1. juli 2008 kridtet op til Klopp i Dortmund. I de første to år endte det med en 6. og en 5. plads i Bundesligaen, inden den første kulminasion indtraf i 2010/2011 sæsonen, hvor Klopp vandt sit første mesterskab, og Dortmund sit syvende. Det første siden 2002. Den helt store kulmination indtraf sæsonen efter, da Klopp og Dortmund i 2012 genvandt tiltlen og tilmed vandt både DFB pokalen og Super Cup. Efter en lidt skuffende entre i Champions League i 2011 blev det væsentlig bedre sæsonen efter, da Klopp og BVB formåede at gå hele vejen til Champions League finalen mod Bayern Munchen i 2013. Desværre endte det med et nederlag, men Dortmund og Klopp havde på dette tidspunkt allerede taget mange nye fans til sig.

Det var også i denne periode at bvbfan.dk blev kontaktet af flere medier og var i Radio 24/7 efter semifinalesejren på 4-1 over Real Madrid og over en time inviteret i studiet til Liga på P3 som optakt til Champions League finalen med Bayern Munchens fanformand i Danmark.

Efterfølgende trappede Bayern München op efter to år med BVB på tronen. BVB formåede aldrig rigtig at svare igen og bygge videre på det hold som høstede så mange anerkendende blikke, da det både i 2013 og 2014 endte med sølv i Bundesligaen. Begge år vandt BVB dog Super Cup’en. I den mellemliggende periode blev to af de største profiler, Mario Götze og Robert Lewandowski, solgt til FC Bayern München. Dem fandt BVB ikke lige erstatningerne for med det samme. Efter en turbulent sæson, hvor BVB sågar var henvist til nedrykning i vinterpausen, måtte klubben tage til takke med en middelmådig slutplacering som nr. syv, i det der skulle blive Jürgen Klopps afskedssæsonen. Klopps sidste kamp i spidsen for BVB var i 1-3 nederlaget til VfL Wolfsburg i DFB pokalfinalen.

Afskeden kom som lidt af et chok, da Klopp den 15. april 2015 annoncerede sit stop som træner for den klub, som han udadtil holder så meget af og som han også havde opnået så meget godt med. Kontrakten løb oprindelig frem til sommeren 2018. Årsagen til det pludselige stop skulle i følge ham selv være, at han ikke kunne se sig selv bidrage med mere til BVB i denne omgang, hvilket vel også er forståeligt nok med den succesbølge han havde opnået i klubben. Det svære efterår i 2014 har givet været med til at skubbe til beslutningen. Men derfor kom det alligevel som et chok, da Klopp på mange områder passede som fod i hose til Dortmund.

Samlet set fik Jürgen Klopp syv sæsoner og 238 Bundesligakampe i spidsen for Borussia Dortmund, hvilket gør ham til den længst siddende træner i klubbens historie. En legende som altid vil blive husket for hans friske stil og gode mandskabsbehandling overfor både spillere, fans, og presse.

Bundesliga-statistik
Flest Bundesligakampe
Medaljeoversigt
Nyhedskanal

Privat

Jürgen Klopp er født d. 16 juni 1967 i Stuttgart.

Klopp voksede op med to ældre søstre, Isolde og Stefanie, der er fem og syv år ældre, i samfundet Glatten i Freudenstadt i Schwarzwal. Der boede de med forældrene, Elizabeth og Norbert, indtil begyndelsen af Klopps universitetsstudier i Frankfurt am Main, hvor han ville studere sport og videnskab. Et studie han dog opgav, efter han blev ansat som cheftræner i Mainz 05.

Far Norbert døde i 2000 af kræft, 68 år. Mor Elizabeth er kendt for hendes gode humør. Hun fortæller til NDR, at Klopps afdøde far ville have været stolt af ham. Nobert var en god læremester for Klopp, der selv efter hans død har udtalt, at han er overbevist om, at far holder øje fra oven.

Privat blev Klopp i 2005 gift med sin anden kone, Ulla, der er socialrådgiver og børnebogsforfatter. Til spørgsmålet om, hvem der har bukserne på derhjemme svarer Klopp til NDR:

– Jeg er ikke en helt i det huslige arbejde, men en slæbebåd: Jeg bringer bare ting fra A til B.

Jurgen Klopp har to sønner, Dennis og Marc. Sidstnævnte har også spillet på BVB’s andethold.

Foto: Claus Birch
Se kampbilleder
P