Dortmund herbstmeister for fjerde gang

15-12-2018

Dortmund har haft et forrygende efterår, som efter femten spillerunder har bidraget til 39 point, hvilket allerede to runder før vinterpausen gør klubben til herbstmeister for fjerde gang i Bundesliga-historien.

Det var ikke til at forudsige efter en lidt turbulent 2017/2018 sæson med to trænerskift til et tredje op til 2018/2019-sæsonen. Spillestilen var svær og kende, og indkøbene virkede ikke umiddelbart til at kunne tage kampen op med de øverste pladser igen. Men noget er der sket. Både med Dortmund og klubbens rivaler.

Klubben har på kløgtig vis fundet et godt miks i truppen, som cheftræner Lucien Favre har formået at få til at fungere som en helhed. Det fortjener i sig selv kæmpe respekt, da Borussia Dortmund sæsonen tidligere havde Peter Bosz og Peter Stöger på trænerbænken, der slet ikke fik BVB til at udstråle den stil, som har kendetegnet klubben så godt siden Jürgen Klopp tiden.

Sidst Dortmund blev herbstmeister var netop under Jürgen Klopp i 2010/2011-sæsonen, hvor klubben også endte med at blive tysk mester. I alt fire gange har Dortmund lagt nr. 1 ved vinterpausen, og alle gange er det også endt med at die schwarz-gelben blev tysk mester.

Så langt rækker fantasien endnu ikke, selv om det ser lovende ud. Det er også bare værd at bemærke, at holdet i sidste sæson havde en forrygende start for siden at falde fuldstændig fra hinanden. Administrerende direktør Hans-Joachim Watzke er dog overbevist om, at det ikke sker igen.

– Du kan ikke sammenligne dette hold med holdet fra sidste sæson. Vi er i langt bedre balance nu, og vi har i spillere som Axel Witsel og Thomas Delaney fået noget rutine ind på holdet, der giver os stabilitet, sagde klubdirektør Hans-Joachim Watzke tilbage i november forud for opgøret mod de evige rivaler fra Bayern Müchen til tysk tv.

Klubben har igen fået stabilitet og en rygrad, der giver holdets kreative kræfter god plads til at blomstre. Borussia Dortmund har i spillere som Marco Reus, Jacob Bruun Larsen, Paco Alcacer og frem for nogen den 18-årige englænder Jaden Sancho offensive kræfter, der kan give alle forsvar i Bundesligaen problemer. Og træner Lucien Favre giver dem lov til at spille, som de gerne vil.

– De elsker at spille fodbold, og det skal de have lov til, siger Dortmund-træneren, der lige som sin direktør vakler mellem optimisme og realisme.

Eller som Hans-Joachim Watzke siger:

– Hvis Bayern spiller en perfekt sæson, har vi andre ikke en chance. Men lige nu har vi nok alle sammen en fornemmelse af, at de har problemer.

Inden sidste halvdel af turneringen spilles til foråret har Dortmund lagt sig ni point foran Bayern München med to spillerunder igen inden vinterpausen. Om placeringen som nr. 1 holder hele vejen afgøres senest midt i maj, hvor Dortmund i sidste spillerunde møder Mönchengladbach.

P